Kleur en klare lijnen

Velden van dieprood, een flinke dot grasgroen, okergeel, ijsblauw en duizend tinten wit en grijs. Het expressieve kleurenpalet is het eerste dat opvalt aan de schilderijen van Hans Musters. Hij schildert overwegend figuratief, maar toch lijken zijn voorstellingen van ondergeschikt belang. Veel belangrijker is de uitbundige dans van kleuren, zorgvuldig gebalanceerd. Veel opvallender is de strakke vlakverdeling; ook zonder figuratie blijft een schilderij van Musters onbetwistbaar kunst; de figuratieve elementen zijn een aanvulling op de abstracte basis. De schilderijen van Hans Musters zijn te koop voor prijzen van 1.600 tot 4.600 euro.

Visie: tussen abstract en figuratief

Musters heeft zijn opleiding gevolgd aan Academie Minerva. Het is dan ook niet zo gek dat zijn schilderijen aanvankelijk realistisch waren, vaak in geschilderd in rustige tinten. Langzaam maar zeker werd de realiteit minder belangrijk en gingen kleuren de compositie bepalen. In deze periode maakte Musters puur abstract werk, waarin kleurvlakken een dominante rol speelden. Pas later begon de kunstenaar zijn abstracte elementen te vermengen met figuratieve onderwerpen. Het resultaat is te zien in dit recente werk. Zijn schilderijen zijn nog steeds opgebouwd uit heldere kleuren die met uiterste zorg tegen elkaar worden afgewogen. En toch duikt er uit al die kleuren een figuratief element op, een landschap of een portret. Deze synthese van stijlen maakt de schilderijen van Hans Musters direct herkenbaar.

Inspiratie: expressionisten

Aan het begin van de twintigste eeuw besloot een groep schilders om het roer radicaal om te gooien. Duizenden jaren lang hadden kunstenaars ernaar gestreefd om de wereld zo realistisch mogelijk weer te geven. Maar dat was voor deze jonge expressionisten niet langer het doel. Zij wilden namelijk niet de werkelijkheid maar hun gevoelens op het doek vereeuwigen. Het werk van de expressionisten staat bekend om de gedurfde kleuren: knalrood, diepblauw, grasgroen, allemaal op hetzelfde schilderij. De schilderijen van Musters doen ook denken aan het werk van de expressionisten. Toch slaat ook hij een nieuwe weg in. Want waar de expressionisten de werkelijkheid soms geheel uit het oog verliezen of naar een hoekje verbannen, blijft de realiteit in Musters werken altijd aanwezig, een soort houvast in die kleurrijke wereld.

Gebruikte bronnen

• Website Galerie Wildevuur • Website het Noordelijk Realisme • Website Hans Musters