Expert in strakke stillevens

Eenvoudig(e) perfectie. Deze woorden passen bij de schilderijen van Ingrid Smuling (1944). Broze porseleinen schalen worden gecombineerd met kleurrijke bloemen zoals geraniums en blauwe druifjes, of met een sierlijke appeltjestak. De kunstenares schildert over het algemeen een lichte achtergrond, beschenen door een zacht strijklicht. De voorgrond is vaak voorzien van kleurrijke elementen. Hier spelen verschillende tinten rood, geel en blauw de hoofdrol. De schilderijen van Ingrid Smuling zijn te koop voor prijzen van 1.000 tot 3.600 euro.

Een lust voor het oog in een klein detail

De stillevens van Smuling zijn op het eerste gezicht sereen te noemen. In haar kleine schilderijen beeldt ze weinig voorwerpen af. Vaak niet meer dan twee of drie. Alle aandacht gaat dus uit naar de weinige objecten die de kunstenares met liefde en buitengewoon oog voor detail op het paneel zet. De oriëntaalse versieringen op een kannetje van porselein, bijvoorbeeld. Of de fijne barstjes in een schaal van broos aardewerk. Of de glanzende schil van een mandarijn. De schilderijen van Smuling bevatten wel degelijk een wereld aan kleur en detail, en de nodige dramatiek. Maar deze elementen zijn op een evenwichtige manier verborgen in de kleine details van het schilderij.

Inspiratie: Haagse School met een twist

Smuling heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Uit die regio komt ook een aantal beroemde voorgangers: de kunstenaars van de Haagse School. Leden van deze stroming zochten de buitenlucht op en schilderden midden in de natuur. Ze deden dat in een kenmerkend palet van subtiele grijstinten, hier en daar opgesierd met een paar heldere kleuren. Dit kleurgebruik is terug te zien in de schilderijen van Ingrid Smuling. Ook in haar schilderijen heeft de natuur een belangrijke plaats gekregen, niet in een landschap, maar in de vorm van het klassieke stilleven.

Gebruikte bronnen

• Website Ingrid Smuling • Het fijnzinnige realisme van Ingrid Smuling, Galerie Wildevuur