Het landschap en de zee

Sfeer is bepalend in de schilderijen van Michiel Schrijver (1957). Vaak tonen de doeken huizen op bergen, omgeven door de stille blauwe zee of een enorme rivier. “In bijna elk schilderij komt de zee wel voor, water, en als die er niet is, dan zal die net achter een berg of heuvel aanwezig zijn. Zie je de zee niet, dan voel je hem.” Zegt Schrijver daarover. Hoewel mensen veelvuldig opduiken in zijn schilderijen, zijn ze niet vaak herkenbaar en missen ze persoonlijke trekken. Ze lijken er meer te zijn ter decoratie. Schrijver schilderde in het verleden met veel doorzichtige lagen, maar gebruikt tegenwoordig meer heldere kleuren, waaronder blauw, groen en roomwit. De schilderijen van Michiel Schrijver zijn te koop vanaf 3000 euro tot 6500 euro.

Visie: een reis door een schilderij

Het maken van een schilderij is een langdurig proces, waar Schrijver constant mee bezig is. “Ik heb schetsboeken vol met ideeën. Je bent altijd bezig: thuis, aan de borreltafel, ik heb altijd schetsboeken in de buurt.” Het creëren van de juiste sfeer is het belangrijkst. Dat gaat niet altijd in één keer. Schrijver werkt vaak enkele weken aan een schilderij en hangt het daarna op in zijn atelier, het liefst een paar maanden lang. Daar moeten de schilderijen ‘uithangen’, zoals hij dat noemt. Dagelijks loopt hij bij die schilderijen langs en maakt soms kleine wijzigingen. Uiteindelijk is de bedoeling om de werkelijkheid te vertalen naar een ‘binnenwereld’, de wereld door de ogen van de kunstenaar.

Inspiratie

De dromerige wereld die Schrijver creëert, met haar stille steden en kalme zeeën doet qua onderwerp, compositie en kleurstelling denken aan het werk van de Surrealisten uit de jaren ’20. Ook zij waren op zoek naar een afbeelding van het onderbewuste. Inspiratie vindt Schrijver niet alleen in beeldende kunst, maar ook in literatuur. Voorbeelden zijn schrijvers als Italo Calvino (De gespleten Burggraaf) en J. Slauerhoff (Reisbeschrijvingen). De woorden en beschrijvingen laten zich niet direct vertalen tot een beeld: de sfeer van het boek blijft Schrijver bij en wordt verwerkt in zijn onovertroffen landschappen.

Gebruikte bronnen

• ‘De muze komt uit Zee’, Michiel Schrijver in gesprek met Ton van Middelaar • Website Michiel Schrijver