Kleurrijke variatie

Ton Dubbeldam (1957) maakt schilderijen met een grote variatie aan onderwerpen. Zo schildert hij landschappen, maar daarnaast ook portretten, stadsgezichten, interieurs en nog veel meer. Hij is een echte colorist, want hij gebruikt alle kleuren van de regenboog, beteugeld door een uitstekend gevoel voor evenwicht. Veelvoorkomende kleuren zijn heldergeel, paarsblauw, verschillende soorten groen en rood. Dubbeldam staat bekend om een aantal ongebruikelijke en zelfontwikkelde technieken die zijn werken een heel eigen karakter geven. De schilderijen van Dubbeldam zijn te koop voor prijzen van rond de 3.000 euro tot 45.000 euro. De meeste schilderijen zijn te koop voor prijzen tussen 5.000 euro en 10.000 euro.

Visie: tussen realistisch en abstract

Een terras in een Frans dorpje, badend in een warm licht. De grijsblauwe Noordzee bij Schiermonnikoog. De Noorderhaven in Groningen, gesluierd door een dikke laag mist. Ton Dubbeldam schildert herkenbare, karakteristieke plaatsen. Maar daar laat hij het niet bij. Want door bepaalde elementen uit te vergoten, transformeert deze bekende taferelen tot iets onherkenbaars. Speelse weerspiegelingen van het zomeravondlicht verlenen het wateroppervlak een sprookjesachtig aanzien. Harde schaduwen op een terras maken de toeschouwer bewust van een abstract lijnenspel. Witte tuinmeubelen worden geordend in een patroon dat er opeens sierlijk en spannend uitziet. Met zijn schilderijen opent Dubbeldam een venster naar een werkelijkheid zonder grenzen waar realisme en abstractie in elkaar over lopen.

Inspiratie: eclectisch

Dubbeldam is een echte fijnproever maar ook een alleseter. Hij laat zich namelijk door een grote verscheidenheid aan kunstenaars inspireren en in elk schilderij zijn weer andere invloeden te bespeuren. Veel van zijn werken worden bijvoorbeeld gekenmerkt door kleurige stippen en vlekken, die ook voorkomen in de werken van Georges Seurat. Daarnaast werkt Dubbeldam veel op impressionistische wijze, waarbij hij beïnvloed wordt door kunstenaars als Monet en Renoir. Verder haalt hij inspiratie uit het werk van futuristen en kubisten, zoals Pablo Picasso. Juist die veelheid aan verschillende inspiratiebronnen maken de werken van Ton Dubbeldam altijd verrassend en vernieuwend.

Gebruikte bronnen

• Website Ton Dubbeldam